Emotionaliteit (1/2)

Als een extra toelichting volgt hier een essentiële uiteenzetting over wat mensen vanuit hun diepste doet bewegen; emoties. Wat zijn emoties? Emoties zijn de kleuringen van je innerlijke gevoelens; het totaalspectrum van emoties en hun processen zou je emotionaliteit kunnen noemen; de titel van dit speciale hoofdstuk. Je maakt iets moois mee en emotioneel gezien toon je vrolijkheid en blijheid. Daarentegen kun je ook iets vervelends meemaken. De aanloop is er naar toe erg belangrijk. Ben je onvoorbereid en gespannen of voorbereid en ontspannen, gelet op de huidige wereldomstandigheden; de enorme veranderende wereld om je heen in menig land? Wanneer is het eerste op jou van toepassing en wanneer het tweede?

Een goede voorbereiding gaat gepaard met het vertrouwen dat jij werkelijk weet en begrijpt waar je over spreekt; het is de essentiële sleutel tot succes, tevredenheid, zelfcontrole en vreugde. Door te begrijpen wat emoties zijn, hoe ze werken en hoe je ze aan jouw zijde kunt krijgen. Emoties gaan dan voor je werken, als je weet wat je doet of beter nog; je begrijpt het. Want meestal hoef je juist minder te doen. Dat is de bedoeling althans; weten wat jij wel of vaker, niet moet doen in nieuwe situaties. Je gaat begrijpen dat je perceptie in beginsel verantwoordelijk is voor de zich direct uitende emoties. Hoe zuiverder jouw perceptie van een situatie of omstandigheid is, hoe passender jouw bijbehorende emoties zullen zijn. Deze emoties zullen uiteindelijk coherent aan de situatie zijn; je bent niet meer overgeleverd aan de irrationaliteit of onvoorspelbaarheid van je eigen emoties. Volgens Plato staan emoties in analogie met water; als de aardse vorm; stromend als water. Echter in haar innerlijk bereik is water geheel onpeilbaar volgens ‘I Tjing’; het Chinese ‘Boek der Verandering’. Wat zijn emoties dan eigenlijk? Emoties als energiestromingen zijn de kleuringen als uiting of expressie van je innerlijke gevoelens; die van enerzijds onzekerheid en anderzijds van veiligheid. Je maakt iets moois mee als sensatie of ervaring en je uiting van dit gevoel – emotioneel gezien – is vooral vreugde. Ervaar je iets vervelends, dan is de ‘tegenhanger’ qua emotie frustratie, boosheid, verbittering of zelfs teleurstelling. Het proces van emoties gaat dus over een tweedeling vanuit jouw initieel emotioneel gevoelsmatige stabiliteit of stemming. Om verder te gaan met de uitleg aangaande emoties, is het dus wel duidelijk dat sensatie en emotie hand in hand gaan. De sensatie is introspectief en de emotie is extraspectief gericht; in hun eigen richting zijn beide dus simpel gezegd tegengesteld aan elkaar. Wellicht ken jij de uitdrukking: “De 2 kanten van dezelfde munt”. Emotie en sensatie zijn samen tevens de 2 zijden van dezelfde munt. Die munt met een specifieke en unieke samenstelling kun je zien als jezelf; die munt dat ben jij.

Een meer genuanceerd woord voor sensatie of ervaring is eigenlijk ‘perceptie’. De term ‘perceptie’ impliceert dat je iets ‘doorgrondt’. Dat kan met je zintuigen maar belangrijker nog; dan kan ook met je intuïtie. Dat laatste laat ik hier buiten beschouwing; dat vraagt om meer basiskennis, alhoewel het innerlijke doorgronden door je intuïtie gedaan wordt; zelf-sympathie. Het instinct werkt op basis van herkenbaarheid en de daar bijbehorende voorspelbaarheid. Deze daaruit voortvloeiende emoties zijn dus ‘instinct’ gebonden; het gaat om overleven; ’Intimate Defence’. Een nieuwe of onbekende situatie die in beginsel angst oproept, blijkt gewoon een situatie te zijn die ongevaarlijk is. Maar doordat jij de situatie niet herkende, werd je bang. Deze angst blijkt achteraf ongegrond; je leert van en vanuit de nieuwe situatie. Je wordt intelligenter en bent beter in staat je emoties makkelijker vooraf te ‘parkeren’ en op onderzoek uit te gaan; want daar gaat het om; ook in deze COVID-19 periode. Wat speelt er nu werkelijk? Laten we eerst verder de emoties als verschijnsel of het spectrum van emoties onderzoeken. Elk spectrum kent extreme of uiterste waarden; zo ook in het geval van emotionaliteit. Deze 2 extreme waarden zijn eigenlijk zoals Sigmund Freud het ooit beschreef, Eros als Liefde en Thanatos als Dood. Eros staat als liefde en als een eenduidige emotie voor de allerhoogste gelukzaligheid; om het spiritistisch te houden. Thanatos vertegenwoordigt bijna letterlijk de doodsangst. Het innerlijke gevoel en de bijbehorende emotie vallen dus in deze 2 uiterste waarden samen; ze zijn een eenheid vanuit synergie. Het is eigenlijk de status wanneer het Kind van de Schepper ‘de eerste voet op aarde’ zet. Complete onschuld, vrij van veroordelingen en overtuigingen. Het kind leeft vanuit de hoogst mogelijke zuiverheid zoals deze door de Schepper erin gelegd is; elke uiting van gelukzaligheid komt vanuit het plezierig gevoel tijdens het onderzoekend spel – ‘Homo Ludens’. <einde deel i>

Gerelateerde blogs

Login

Ben je al ingelogd? Klik dan hier voor toegang.