Hoe overleef je de nabije toekomst?

Hoogsensitief, HSP, hoe overleef je ermee?

Inzicht in het zelf, geeft inzicht in je eigen kracht, kwetsbaarheden en valkuilen. In deze tijdsgeest is zelfkennis belangrijk. Ik beweer zelfs dat het van fundamenteel belang is om de komende tien tot twintig jaar te kunnen overleven.

Dat het maar even gezegd is.

Ken uzelf is een bekende uitspraak die al door de oude Griekse filosofen werd begrepen en gedoceerd. Zelfkennis maakt dat je je eigen grenzen kent en vooral dingen doet, zaken aangaat, die bij je talenten, kennis, ervaring – en bij je motivatie passen. Een project, opdracht of de nieuwe functie, behoren als het ware jou toe. Je bent er schijnbaar voor gemaakt. Je krijgt er zin in en dat straal je uit; het project, de opdracht, de nieuwe functie resoneert met wie je bent.

Het zijn de uitingen van jouw competenties die matchen met de vraag of vragen waar een antwoord voor wordt gezocht. Dat kun jij zomaar zijn, als je jezelf goed genoeg kent. Het is een bijna dagelijks maatschappelijk spel, dat we als vanzelfsprekend zien, maar het niet is.

Want die vanzelfsprekendheid is de grote valkuil hier. Het zal je niet ontgaan zijn dat er nu meer dan ooit sprake is van burn-out, bore-out en zelfs burn-on onder mensen. De eigen grenzen van belastbaarheid worden grof overschreden of men durft zichzelf niet te uiten door allerlei conditionerende aspecten waarvan de oorzaak in het verleden ligt. Daarnaast is er op allerlei maatschappelijke thema’s een sterke polarisatie in de Nederlandse samenleving gaande. De gezagscrisis, zoals Verbruggen die treffend in zijn gelijknamige boek beschrijft, geeft inzicht en maakt duidelijk dat de politieke richting, de politiek correcte leiding ver te zoeken is in dit land. Een overgroot deel van de bestuurlijke elite is compleet losgezongen van de realiteit en verschuilt zich achter (socialistisch) EU-beleid. Zo zijn er meer dan ooit verborgen agenda’s in het politieke spel, die onder het mom de SDG’s en ‘agenda 2030’ pijlers worden verkocht aan het volk. Zo gezegd is het politieke theater in volle gang. En dat zorgt voor turbulentie. Zonder voldoende zelfkennis loop je het gevaar mee te gaan in iets dat totaal niet bij jou hoort.

Een klein aantal politici probeert verbeteringen door te voeren onder het mom van abstracte begrippen als ‘bestaanszekerheid’ en ‘het verbeteren van de bestuurscultuur’, maar dat leidt eerder tot politieke verdeeldheid dan tot verandering van gedrag over de hele linie binnen de politiek en diens ministeries en instituten, voor zover ik het van buitenaf kan beoordelen. Ik zie geen transparantie en ook geen correctheid van handelen door bijna alle politici. Dan kan er ook nooit een breed gedragen vertrouwen ontstaan onder het volk. De consequenties daarvan zijn niet te overzien. Ik ben benieuwd of jij me hierin kunt corrigeren op basis van feiten. Ik hoop dat ik ongelijk heb.

Waarom breng ik dit in?

Wel, het is een inleiding voor het hoofdonderwerp van dit blogartikel (Hoe overleef je de nabije toekomst?), dat ik wil combineren met enkele bijzondere persoonlijkheidskenmerken van mensen die een belangrijke rol spelen in deze turbulente tijd. Tijdens het lezen van het boek ‘De gezagscrisis’ van Ad Verbruggen stuitte ik namelijk op het begrip ‘geestelijk sensitieve persoonlijkheid’, afgekort als GSP. Hij koppelt dat begrip aan mensen die profetisch handelen.

Dat soort begrippen trekken automatisch mijn aandacht. Het zal mijn beroepsdeformatie zijn. Ik heb nu eenmaal een bovengemiddelde interesse voor (extreem) afwijkende persoonlijkheden ten opzichte van de norm. Er valt namelijk veel van te leren, als je de voetjes op de grond weet te houden.

Verbruggen geeft terecht in zijn boek ‘De gezagscrisis’ aan dat de profeet en de schriftgeleerde elkaar maar moeilijk kunnen verdragen. Ze baseren zich namelijk op een andere grondslag van gezag. De begeestering (grenzeloosheid) van de profeet en de wetenschappelijke, feitelijke inslag van de schriftgeleerde zijn dan ook sterke tegenpolen. Dat weet ik vanuit mijn persoonlijkheidsonderzoeken door middel van persoonlijkheidsvragenlijsten en hoe die zijn opgebouwd. De wrijving en daarmee de potentiële creativiteit ontstaan door deze tegenpolen. We zouden dat mijn inziens moeten koesteren. Aangezien we een heel land vol met verandercoaches en consultants hebben die hier een dikke boterham mee verdienen, is die koestering nog niet vanzelfsprekend.

Waarom is nu juist die zelfkennis zo belangrijk om de komende twee decennia te kunnen overleven? Met ook de vraagstelling: Welke positieve invloed heeft ons soevereiniteitsverhaal daar op?

Laat ik eerst verhelderen wat iemand met een ‘geestelijk sensitieve persoonlijkheid’ (GSP) is. Ik heb hier ook weer gebruik gemaakt van AI (ChatGPT). Dat kan prima met dit soort begrippen.

Het begrip ‘geestelijk sensitieve persoonlijkheid’ verwijst naar iemand die een verhoogde gevoeligheid heeft voor spirituele of metafysische aspecten van het leven. Aha. En volgens Verbruggen “lijken deze mensen te resoneren met een turbulente tijdgeest, waarvan zij niet alleen een uitdrukking vormen, maar waaraan zij ook duiding en richting geven” (pag. 49, De gezagscrisis). Dat beschrijft een profetisch mensbeeld met een revolutionair karakter.

Laten we dat eens nader bekijken, even los van de context waarin zo’n persoonlijkheid zich aandient. ChatGPT geeft de volgende beschrijvingen van een ‘geestelijk sensitieve persoonlijkheid’. Het is iemand die:

1. Gevoelig is voor spirituele ervaringen:
Deze personen zijn vaak ontvankelijk voor spirituele of transcendente ervaringen, zoals intuïtie, visioenen, of een sterk gevoel van verbondenheid met iets dat groter is dan zichzelf. Ze kunnen vaak diepgaande spirituele inzichten of ervaringen hebben die voor anderen minder vanzelfsprekend zijn.

2. Zich bewust is van onzichtbare krachten:
Geestelijk sensitieve personen kunnen een sterk bewustzijn hebben van, of openstaan voor, de aanwezigheid van wat wordt gezien als ‘onzichtbare’ krachten of energieën, zoals de aanwezigheid van geesten, aura’s, of andere spirituele entiteiten.

3. Begiftigd is met een sterke intuïtie:
Deze individuen beschikken vaak over een sterke intuïtie en kunnen gevoelig zijn voor de emoties en energieën van anderen, soms tot het punt waarop ze in staat zijn om gevoelens of gedachten van anderen aan te voelen zonder dat deze expliciet zijn geuit.

4. Interesse in spirituele groei heeft:
Geestelijk sensitieve personen zijn vaak sterk gericht op persoonlijke en spirituele groei. Ze zoeken vaak naar diepere betekenissen in het leven en kunnen zich aangetrokken voelen tot meditatie, gebed, yoga, of andere vormen van spirituele praktijk.

5. Empathie en compassie toont:
Deze personen vertonen vaak een hoge mate van empathie en compassie voor anderen. Ze kunnen de pijn of het lijden van anderen diep voelen en hebben vaak een sterk verlangen om te helpen of te genezen.

Tot slot. In sommige gevallen kan de term ook verwijzen naar iemand die vatbaar is voor psychische of emotionele overprikkeling, vooral in drukke of stressvolle omgevingen, omdat ze meer openstaan voor prikkels en indrukken van buitenaf. Dit kan hen zowel een diepere gevoeligheid voor de spirituele dimensies van het leven geven als een zekere kwetsbaarheid voor emotionele en mentale overbelasting.

Extra noot: In de psychiatrie spreekt men ook wel van een psychose, als men de controle over de gedeelde realiteit verliest. Men zit in een overdrive door de prikkels en interpretatie van die prikkels. Er ontstaan dan waanbeelden. Dat zijn extrapolaties van dat wat men (de psychotische mens)  waarneemt, voelt, ervaart die door de ‘normale mens’ als abnormaal wordt ervaren. Hier zit het toekomstgerichte aspect gekoppeld aan een sterke overtuiging in. Een fascinerend onderwerp om bij stil te staan. Ga ik nu niet doen.

Geestelijk sensitieve versus hoog sensitieve personen
Veel van wat hierboven wordt aangereikt door ChatGPT heeft overlap met de beschrijving van iemand met een hoog-sensitiviteits-profiel. Kijk maar:

Hoog sensitieve personen (HSP-ers) zijn mensen die een verhoogde gevoeligheid hebben voor zowel externe als interne stimuli. Het concept van hoogsensitiviteit werd voor het eerst uitgebreid beschreven door de psychologe Elaine Aron[i] in de jaren 90. Hier zijn de belangrijkste kenmerken van HSP-ers:

1. Sterke Emotionele Reacties
Diepe Emoties: HSP-ers ervaren emoties intenser dan de meeste mensen. Dit geldt zowel voor positieve als negatieve emoties. Ze kunnen bijvoorbeeld diep geraakt worden door kunst, muziek, of natuur, maar ook sterk overstuur raken door conflicten of kritiek.

Empathie: Ze hebben vaak een hoog niveau van empathie en kunnen de emoties van anderen goed aanvoelen. Dit maakt hen zorgzaam en ondersteunend, maar kan ook overweldigend zijn, vooral in emotioneel geladen situaties.

2. Gevoeligheid voor Prikkels
Omgevingsgevoeligheid: HSP-ers zijn vaak gevoelig voor prikkels in hun omgeving, zoals harde geluiden, fel licht, drukke ruimtes, of sterke geuren. Dit kan betekenen dat ze sneller overprikkeld raken in omgevingen met veel stimulatie.

Subtiliteiten Opmerken: Ze merken vaak subtiele details op die anderen ontgaan, zoals kleine veranderingen in lichaamstaal, toonhoogte van een stem, of veranderingen in hun omgeving.

3. Overprikkeling
Snelle Overweldiging: Door hun verhoogde gevoeligheid raken HSP-ers sneller overprikkeld, vooral in situaties waar veel gebeurt of waar veel van hen gevraagd wordt. Dit kan zich uiten in vermoeidheid, stress, of de behoefte om zich terug te trekken.

Rust en Herstel: HSP-ers hebben vaak meer behoefte aan rust en tijd alleen om te herstellen van prikkels, wat hen kan helpen om hun energie en emotionele balans te bewaren.

4. Hoge Mate van Zelfbewustzijn
Sterke Innerlijke Wereld: HSP-ers hebben vaak een rijke innerlijke wereld, vol gedachten, gevoelens, en beelden. Ze zijn zich zeer bewust van hun eigen emoties en gedachten, en zijn vaak bezig met persoonlijke groei en zelfreflectie.

Creativiteit en Verbeelding: Deze zelfbewustheid en innerlijke diepte maakt HSP-ers vaak creatief en fantasierijk. Ze kunnen zich verliezen in dagdromen, kunst, schrijven, of andere creatieve bezigheden.

5. Nadruk op Harmonie
Vermijden van Conflicten: HSP-ers streven vaak naar harmonie in hun relaties en omgeving. Ze vermijden vaak conflicten en stressvolle situaties, en kunnen van streek raken door disharmonie of onrechtvaardigheid.

6. Diepe Verwerking van Informatie
Grondige Reflectie: HSP-ers hebben de neiging om informatie diepgaand te verwerken. Ze denken vaak lang na over gebeurtenissen, overwegingen, en de consequenties van hun keuzes. Dit kan zowel een kracht zijn, omdat het leidt tot bedachtzaamheid, als ook een uitdaging, omdat het kan leiden tot piekeren en besluiteloosheid.

Deze kenmerken maken HSP-ers vaak intuïtief, empathisch en creatief. De uitdaging ligt in het voorkomen van overprikkeling en stress. Het begrijpen van deze eigenschappen kan HSP-ers helpen om hun sterke kanten te benutten en om te gaan met de moeilijkheden die met hun gevoeligheid (menselijkheid?) gepaard gaan.

Overlap en verschillen GSP en HSP
Overlap: Als we de twee verschillende begrippen naast elkaar zetten dan zien we een overlap op drie gebieden:

1. Beide groepen zijn gevoelig voor externe stimuli, zij het dat GSP-ers deze gevoeligheid vaak uitbreiden naar niet-tastbare of spirituele prikkels.

2. Beide groepen hebben een sterke intuïtieve aanleg, hoewel GSP-ers dit vaak meer toepassen op spirituele contexten.

3. Beide groepen ervaren emoties diepgaand, maar bij GSP-ers zal dit vaker gekoppeld zijn aan spirituele ervaringen.

Verschillen: Er zijn een aantal opmerkelijke verschillen, te weten:

1. De kern van GSP-ers ligt in hun spirituele sensitiviteit, terwijl HSP-ers meer gericht zijn op alledaagse gevoeligheid voor fysieke en emotionele prikkels.

2. GSP-ers richten hun gevoeligheid vaak op de metafysische of spirituele dimensies, terwijl HSP-ers meer gericht zijn op de subtiele aspecten van de fysieke en emotionele wereld.

3. GSP-ers hebben een uitgesproken oriëntatie op spirituele zelfontwikkeling, terwijl HSP-ers zich misschien meer richten op persoonlijke groei zonder de spirituele component.

Vanuit mijn persoonlijke ervaring kan ik hier nog aan toe voegen dat HSP-ers nogal eens een toevlucht zoeken naar spirituele zelfontwikkeling en zich dan gaan gedragen als een GSP-er, omdat ze er zoveel baat bij hebben gehad en het anderen ook zo gunnen. De projectie is dan geboren. Een duidingstool dat hier een diep en precies inzicht in geeft, per mens, is Human Design. Dat systeem is een geweldige aanjager voor je zelfkennis. Het heeft mij en de mensen bij wie ik de afgelopen 15 jaar een persoonlijke human design analyse heb gedaan, ongelooflijk veel gebracht.

Vanuit de context van Veilig & Vrij kan ik terugblikken op de periode vanaf 2020 en de mensen die ik/wij inmiddels allemaal heb/hebben ontmoet. Dan is op te merken dat de GSP’ers veelal zelf een ‘autonomiebeweging’ zijn begonnen, terwijl de HSP-ers veelal op zoek waren naar de best passende ‘autonomie-beweging’ voor zichzelf. Herken je dit?

Zoeken naar steun en begrip
Verreweg de meeste mensen zijn niet gemaakt om solitair te leven. We zijn sociale dieren, dus zoeken we in tijden van turbulentie naar antwoorden, richting, steun en begrip. Sommigen zien kans om in die turbulente tijden hun profeet-kwaliteiten uit te leven, anderen zoeken naar oplossingen die dan door een profeet-achtige persoon worden verkondigd. Beide dragen een onzekere basis in zich, omdat de motivatie van de beweging/actie veelal niet correct is. Zo speelt het ego bij de GSP-ers nogal eens een te grote rol en de HSP-ers hebben de neiging om te volgzaam te worden of er ontstaat extreme besluiteloosheid en interne onrust.

Zelfkennis, correcte beslissingen kunnen maken voor jezelf en weten welke omgeving correct voor jou is, zijn belangrijke levenselementen die je in de ontspanning houden. Binnen Veilig & Vrij besteden we hier veel aandacht aan. Het is immers de basis van ons handelen vanuit correctheid. Als je niet weet hoe je voor jezelf correcte beslissingen kunt maken, dan is het moeilijk standing nemen vanuit een soevereine positie. De onzekerheid neemt dan al gauw de overhand en dan loop je een groot risico op het kwijtraken van je soevereine positie.

Behoud van vrijheid en de strijd voor rechtvaardigheid zijn altijd de belangrijkste drijfveren van mensen geweest, die zich bekneld voelen door externe prikkels, zoals valse en misleidende informatie door gezag en media en door een ideologische verschuiving van het politieke en rechtelijke discours.

Wel nu, waar kies je voor als je past in de beschrijving van één van de twee persoonlijkheidsprofielen, als je vrijheid je lief is? Maar ook als je niet in één van die beschrijvingen past. Welke methode volg je om je onvervreemdbare rechten en dus je vrijheid te kunnen behouden?

De toegevoegde waarde van GSP-ers en HSP-ers is ongekend
Op de gestelde vragen moet je uiteraard zelf antwoord geven. Je kunt op onze website heel veel informatie vinden over wie we zijn en wat onze methode inhoud en waar deze op gebaseerd is. Wat ik belangrijk vindt om te vermelden, is dat beide besproken persoonlijkheidsprofielen (GSP-ers en HSP-ers) van ongelooflijke waarde zijn voor de bewustwording van wat er zich daadwerkelijk afspeelt op deze planeet en dan vooral in de westers georiënteerde delen van de wereld. Zij zijn degenen die als eersten het gevaar zien, benoemen en bewustzijn willen brengen. De liefde voor de mensheid is bij deze groep mensen bovengemiddeld hoog. Ze hebben als geen ander het goede met de mensheid voor en ze kunnen zich veelal goed in de ander inleven vanuit een integere houding. Dat maakt ook dat ze zoveel zien, wat anderen missen. Mijn pleidooi: De mensheid heeft deze type mensen ‘hart‘ nodig.

Veilig & Vrij – GSP of HSP?
Tot slot wil ik je graag verder informeren over Veilig & Vrij en hoe je ons kunt classificeren. We zijn een samenwerkingsverband, zonder een juridische entiteit. De grondslag daarvan is, dat we vanuit vrijheid willen werken met elkaar aan een wereld waarbij de mensen leven vanuit hun eigen correctheid en de transparantie onderling als de hoogste waarden worden gezien.

Zodra je je bindt aan een juridische entiteit, geef je een aanzienlijk deel van je vrijheid op en conformeer je je aan de valse entiteit die is gecreëerd tijdens de geboorteaangifte. Dat zou meteen conflicteren met onze soevereine grondhouding en de samenwerkingstitel; Veilig & Vrij.

De samenwerking is gestart met vier mensen, waarvan er zich één terug trok, kort na de samenwerkingsafspraak. Na een lange samenwerkingsperiode van drie mensen (: Wilfred-Leonard, Ivar &: Erik.) kwam er begin 2023 een soeverein bij: Rita. In die samenwerking van de verschillende mensen zie ik GSP en HSP kwaliteiten, die zich door onze samenwerking weten te manifesteren. Misschien ervaar je dat als je contact met ons hebt of zoekt. Laat het mij weten, ik vind het leuk om dat bevestigd te krijgen.

Onze basis van samenwerking is correctheid. Zo is alles binnen Veilig & Vrij vormgegeven op basis van die correctheid en dat is waaraan we onszelf steeds toetsen. Een ander belangrijk begrip is, je raadt het al; transparantie, zodat het vertrouwen zich stevig kan wortelen en de samenwerking bestendigd. Zodoende is er nu sprake van de oprichting van een federatie. Dat is de winst van een proactief en constructieve samenwerking tussen de profetische en schriftgeleerde karakters. 😁

Dat is wat het samenbrengen van mensen met aanvullende competenties doet. Dan kun je samen bouwen aan een betere wereld, die gebaseerd is op een grondslag van correctheid en transparantie. De soevereiniteitsverklaring met bijbehorende documenten geeft daar uiting aan. Daarmee verklaar je jezelf op de enige correcte manier soeverein. Dat kunnen we na drie jaar onderzoek met stelligheid zeggen. En ja, daar zit iets profetisch in. We staan uiteraard altijd open voor vragen. Test ons maar. Graag zelfs.

Heb je na het lezen van dit blogartikel vragen of wil je meer informatie over onze soevereiniteitsverklaring en hoe je daarmee in vrijheid kunt overleven, stuur dan een e-mail naar: contact@veiligenvrij.nl

Dat voor nu. Het was mij weer een genoegen.
: Erik.


[i] Elaine Aron heeft op 20 mei 2020 het boek “Accreditation Guide” van Wilfred Bastiani hierover ontvangen die de combinatie van Hooggevoeligheid en Hoogbegaafdheid subliem uitlegt.

Gerelateerde blogs

Waarheidsvinding met AI, kan dat?

Polarisatie in de westerse wereld is niet alleen een natuurlijk gevolg van diverse meningen en overtuigingen, maar eerder het resultaat van strategische inspanningen door invloedrijke groepen om een preferente werkelijkheid te creëren. Deze groepen maken gebruik van framing, wetenschappelijk onderzoek, psychologische tactieken, visuele storytelling, onderwijs en actieve betrokkenheid om hun narratieven te promoten en de publieke opinie te vormen. Dit blog onderbouwt die stelling.

Read More »

Login

Ben je al ingelogd? Klik dan hier voor toegang.